Geplaatst op

Chai tea latte

Wat is nou een Chai tea?

De herfst is aangebroken en de Chai Teas of Chai Lattes vliegen je spreekwoordelijk om de oren maar wat is Chai tea nou eigenlijk? Chai betekent eigenlijk gewoon thee en tea, tja daar was je waarschijnlijk al van op de hoogte. Chai tea is dus eigenlijk ‘thee thee’ maar laten we wel wezen dat klinkt natuurlijk helemaal niet sexy.

Chai is overkomen waaien vanuit India, Pakistan, Tibet en Nepal en is een kruidige thee met melk. Er zijn vele manieren om Chai tea te maken. Neem bijvoorbeeld India, daar wordt een Chai tea gedronken met heel veel suiker en zwarte thee. Hier in Nederland kiezen ze vaker voor honing en (plantaardige) melk, soms aangevuld met zwarte thee of zelfs rooibosthee. Zolang de specerijen erin zitten mag je elk van deze Chai tea vormen Chai tea latte noemen. De samenstelling van deze specerijen kan verschillen per merk/ winkel en uiteraard per land. Wat vaak wel overeenkomt is dat er veel suiker aan de mix toegevoegd wordt, soms wel tot 50% van de samenstelling!

In het recept voor Chai tea latte versie van de Theebrouwerij gebruiken we onze Chai specerijen mix en zwarte Assam thee.

De Theebrouwerij Chai mix

Onze Chai mix bestaat uit Kaneel, kruidnagel, gember, kardemom en peper en uiteraard een heleboel liefde

Kaneel

Eigenlijk is kaneel, in tegenstelling tot veel kruiden, geen zaad of fruit van een plant, maar de schors van een boom. Meer specifieker de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Het geeft een heerlijk zoetje en zorgt voor warmte. En dat is precies wat je nodig hebt in een Chai tea Latte. Daarnaast is kaneel een sterke antioxidant en werkt het antibacterieel. Dat is met de herfst helemaal geen overbodige luxe.

Kruidnagel

Je houdt ervan of niet. Kruidnagel heeft een vrije sterke en “warme” smaak en is de grote broer van nootmuskaat. Ook kruidnagel is een sterke antioxidant en daarnaast werkt het een beetje verdovend. Ken je gojibessen gekte nog? Je weet wel die kleine rode besjes die zo populair waren omdat ze zoveel antioxidanten bevatten? Kruidnagel bevat wel 400x meer antioxidanten. Over krachtig gesproken!

Gember

Gember ook hier geldt je houdt ervan of niet. Zelf ben ik er gek op en mag graag een gembersiroop maken van verse gember om in de zomer als gekoelde “ranja” te drinken. Heerlijk. Gember is warm en pittig. Gebruik je het in combinatie met een zoetje, bijvoorbeeld honing, dan zorgt het voor een diep intense smaak. Gember is goed voor je maag en voor je spijsvertering.

Kardemom

Kardemom peulen hebben een zoete, scherpe geur en zodra je de peulen ruikt weet je; deze kleine groene kruiden zijn fris. Ze smaken een beetje naar bergamot, citroen en kamfer. Het gebruik van kardemom in je gerechten versterkt zowel hartige als zoete smaken.

Peper

Wist je dat 20% van de wereldmarkt op specerijen alleen al op rekening van peper komt? Kan je nagaan dat er bijna overal ter wereld veel peper gebruikt moet worden. Peper helpt tegen constipatie, winderigheid, is goed voor de spijsvertering. Maar is goed bij verkoudheid en stramme spieren. 

Al met al een krachtige mix die in een herfstperiode zeker goed kan gebruiken!

Chai tea latte recept.

Ingrediënten voor 1 kop:

  • 1 tl Chai mix
  • 1 kopje melk
  • Rietsuiker of honing

En zo maak je het:

Verwarm de melk in een pannetje op een laag vuur

Vijzel de specerijen nog even kort, zodat ze allemaal een beetje gekneusd zijn

Doe de thee en de gekneusde specerijen in een theefilter

Laat het filter ongeveer 5 minuten op een zacht vuur trekken in de melk

Haal het filter uit het pannetje en giet de chai in een glas.

Genieten maar!

Homemade Chai tea latte